SANDBLÅSINGSMETODEN:

Sandblåsingsmetoden er en form for preging i stål som i dag mye anvendes innen industrien.
Foreks:
Sandblåse bort rust og smuss fra jernkonstruksjoner, eller få en jevn overflate på ståldetaljer, eller skrive i glass, tekst og figurer foreks. på gravstener etc.
Sandblåsingsmetoden er også blitt en kunstnerisk teknikk.
En metode for mekanisk å bearbeide en stålplate(eller treplate) og siden farge den inn så tilslutt trykke den i en koppertrykkspresse.
Når sanden slår mot metallets overflate dannes små krater.I en sånn prosess er det uunnværlig at visse detaljer overlates tilfeldighetene.
Storgrafikkpressen har et trykkebord som er 1,5 *3 meter.Dette er teoretisk det største formatet som kan trykkes. Pressen styres elektrisk.

Jeg trykkker kun et eks. av hvert verk slik at det ferdige blir som et "maleri"

SPIRALEN:

Hvis vi begynner med det aller største,- vet vi at stjernene danner spiraltåker.
Blekkspruten har hus som vokser med blekkspruten. Spiralen finnes i skjell og sneglehus. Edderkopper spinner sitt nett i spiralform. DNA molekylet har form som en heliksspiral.(det latinske ordet for snegle.) Noen av naturens spiraler er todimensjonale mens andre snor seg oppover i tredimensjonale spiraler i fasong av en sylinder eller snegle.
Spiralen er et eldgammelt symbol, evigvarende og uendelig. Den har historisk betydd en gjenkjenning på menneskelige psykologiske følelser, og står for både feminin og maskulin kraft. Historisk har man trodd at energi, fysisk som åndelig strømmet i spiral.

Spiralen har inspirert kunstnere gjennom alle tider. Kanskje den mest kjente spiralinspirerte kunst er Robert Smithsons "Spiral Jetty" i Great Salt Lake i Utah. Engelske Andy Goldsworthy benytter to og tredimensjonale spiraler kontinuerlig i sin organiske kunst.

Jeg ønsker å utforske spiralformen hvor inspirasjon også kan hentes fra bl.annet spiralornamentikk på greske vaser (1500f.Kr.)- hellerisningssymbolikk eller meanderborder...eller utforske spiralen tredimensjonalt matematisk(heliks).
Finnes det en matematisk formel for hvordan naturen velger spiralformer?

© Vigdis Bitustøyl Jacobsen
Produktion Andys Service